ارز دیجیتال سولانا SOLANA یکی از بلاک چین های نسل چهارم است که به منظور افزایش مقیاس پذیری، زیرساختی باز و جدید در اختیار کاربران قرار می دهد. این شبکه از فناوری های متعدد جدیدی استفاده می کند که به آن سرعتی بینظیر و امنیتی بسیار بالا میبخشد. به همین دلیل این شبکه از سال ۲۰۱۷ و پس از معرفیاش با رشد قابل ملاحظهای مواجه شده است. اگر شما هم میخواهید در توکن بومی ارز دیجیتال SOLANA یعنی SOL سرمایهگذاری کنید ولی هنوز اطلاعات کافی درباره آن کسب نکردهاید در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
ارز دیجیتال SOLANA برای چه مسائلی راهحل ارائه میکند؟
چندین مسئله اساسی در شبکه بلاکچین وجود دارد که سولانا تلاش میکند برای آنها راهحل ارائه کند. در وهله اول معماری شبکه به نحوی است که قابل رشد است و در مقابل سانسور مقاومت می کند. این بلاکچین گسترده هم سرعت انجام تراکنشها را افزایش میدهد و هم به بیشتر شدن پهنای باند کمک میکند.
قابلیت مقیاسپذیری (Scalability)
یکی از نواقصی که در سطح بازار ارزهای دیجیتال وجود دارد و لحظه به لحظه به مسئلهای جدیتر تبدیل میشود مقیاسپذیری آن است. وابستگی بلاکچینهای اولیه روی مکانیسم شاهد ارائه کار منجر به مسائل متعدد شده است. ارزهای دیجیتال تراز اول مانند بیت کوین و اتریوم به گونه ای طراحی شدهاند که هزینه تراکنش با گسترش شبکه در آنها افزایش می یابد. در حال حاضر اتریوم با سیلی از پروژههای جدید مواجه است که بخشی از آن ها مربوط به حوزه Defi است. افزایش این قبیل پروژهها متأسفانه منجر به هزینههای تراکنش بیشتر و تأخیر در انجام تراکنشها برای عموم کاربران میگردد.
ارز دیجیتال SOLANA با ایجاد سیستمی که تراکنشهای موجود در شبکه را به تناسب پهنای باند تقسیم میکند از پیش آمدن بحران مقیاسپذیری جلوگیری میکند. به طور مثال بیتکوین میتواند هفت تراکنش در ثانیه انجام دهد و اتریوم توان انجام دوازده تراکنش در ثانیه را دارد این در حالی است که سولانا میتواند با تکنولوژی خود تا ۵۰ هزار تراکنش در ثانیه را انجام دهد که این میزان اختلاف با ارزهای دیجیتال تراز اول بسیار شگفتآور است.
مزایای ارز دیجیتال SOLANA
تشخیص مزایای ارز دیجیتالی که میتواند به مقیاس نیاز اقتصادی جامعه جهانی رشد پیدا کند دشوار نیست. علاوه بر این مقیاس پذیری ارز دیجیتال SOLANA آن را به بلاکچین بهتری برای برنامههای غیرمتمرکزی مثل صرافی های غیر متمرکز (DEX) تبدیل میکند. در ادامه به برترین مزایای تکنولوژی بلاکچین سولانا اشاره میکنیم.
۱- مقاومت در برابر سانسور
طبیعت بدون اعتماد و پراکنده سولانا آن را برای معاملات روزمره انتخابی بسیار مناسب کرده است. با استفاده از ارز دیجیتال SOLANA امکان تراکنشهای بینالمللی بسیار سریع و با کسری از هزینههای اغلب ارزهای دیجیتال وجود دارد. در کنار سرعت بالاتر و کارمزد کمتر، نبود کنترل مرکزی روی شبکه به کاربران اطمینان میدهد که هیچ فرد یا سازمانی توان متوقف کردن، بلاک کردن یا سوءاستفاده از تراکنشهای شما را ندارد.
۲- نمایندگی تأیید تراکنش
باتوجه به اینکه در این بلاکچین کاربران امکان تأیید تراکنش را دارند میتوانند از مزایای متعدد آن استفاده کنند. یکی از این مزایا آن است که برای هر شخصی امکان ایجاد درآمد از طریق تأیید تراکنشهای سولانا وجود دارد. به همین دلیل پروتکلهای تأیید هر لحظه طرفداران بیشتری مییابند چون یادگیری آن برای کاربران راحتتر است و درآمد باثباتتری نسبت به ترید ایجاد میکنند.
ارز دیجیتال SOLANA چطور عمل میکند؟
سولانا یک شبکه DPoS است. این شبکهها با POSها از نظراتی متفاوتاند. هر دو برای تأیید تراکنشها از تأییدکنندهها استفاده میکنند. تأییدکنندهها بر اساس جایگاه کلیشان در شبکه انتخاب میشوند. هرچقدر بیشتر ارز سولانا داشته باشید احتمال اینکه بهعنوان یک تأییدکننده انتخاب شوید بیشتر است. بهاینترتیب کسانی که در این شبکه سرمایهگذاری زیادی کردهاند در جایگاه تأییدکننده قرار میگیرند.
ساز و کار اجماع
سولانا بر اساس شبکه POS اثبات شده یا DPOS کار میکند. DPOS از نظرات مختلف با POS متفاوت است. هر دو مکانیزم از اثباتکنندهها برای تأیید فرآیند تراکنش استفاده میکنند. اثباتکنندهها یا شاهدان بر اساس دارایی کلیشان در شبکه انتخاب میشوند. هر چه بیشتر ارز دیجیتال Solana یا SOL داشته باشید بیشتر شانس دارید که به عنوان اثبات کننده تراکنش ها انتخاب شوید. با این استراتژی فقط افرادی بهعنوان اثبات کننده در شبکه فعالیت میکند که عمیقاً در آن دخیل هستند و سرمایهگذاری زیادی انجام دادهاند.
شاهدان وقتی تراکنشها را تأیید میکنند پاداش میگیرند و این پاداش را به بلاکچین اضافه میکنند. آن دسته از افرادی که شاهد تراکنشها نیستند همچنان میتوانند از طریق اجماع داراییشان با شاهدان سودی آسان به دست بیاورند. این سیستم به همه اجازه میدهد که در ایجاد شبکهای امن مشارکت کنند و به کاربران اجازه میدهد گرههایی را که استحقاق تأیید تراکنشها را دارند انتخاب کنند.
شبکههای DPOS سرعتی چند برابر بیشتر از بلاکچینهای مبتنی بر POS دارند. سرعت متوسط سولانا برای ساخت بلاک بعدی در یکی زنجیره ۲٫۳۴ ثانیه است. با این حال، آزمایشها نشان دادهاند که شبکه میتواند با سرعتی حدود ۱٫۶ ثانیه بلاکها را تأیید کند. با در نظر گرفتن اینکه بیتکوین برای انجام همین کار یعنی ساخت هر بلاک حدود ۱۰ دقیقه زمان نیاز دارد واضح است که چرا بلاک چین های مبتنی بر DPOS مدام شتاب میگیرند.
مکانیزم شاهد تاریخ یا POH
مکانیزم POH نقشی حیاتی در اکوسیستم سولانا ایفا میکند. این پروتکل با تلفیق برچسب زمانی با تأیید هر تراکنش این بلاکچین را بسیار بهینه میکند. این برچسبهای زمانی گرهها یا Node را قادر میکنند ترتیب وقایع را ثبت کند. به این ترتیب سیستم همچون یک ساعت کریپتوگرافیک برای شبکه عمل خواهد کرد.
برج BFT در ارز دیجیتال Solana
سیستم برج BFT با فراهم کردن امکان رأی دادن برای کاربران که در شبکه نقش اثباتکننده را ایفا میکنند در مورد حسابرسی سیستم، پاسخگویی آن را به شدت افزایش میدهد. این مکانیزم همچنین رأیهای قبلی را بایگانی میکند و از آنها برای سرعت بخشیدن به اثبات تراکنش استفاده میکند. بهاینترتیب که کاربران برای تأیید یا عدم تأیید یک تراکنش بهجای مرور کل آن تنها به یکی از رأیهای قبلی خود رجوع میکنند. بهاینترتیب برج BTF میتواند نوعی سیستم PBFT پیشرفته محسوب شود که در دیگر بلاکچینهای DPOS مورداستفاده قرار میگیرد.
جریان خلیج در سولانا
جریان خلیج مفهوم Mempool را از بین میبرد. Mempool فضای انتظاری برای تراکنشها پیش از آنکه برای رفتن به بلوک بعدی انتخاب شوند. در بیتکوین، از Mempool برای فرصت دادن به ماینرها برای انتخاب پرسودترین تراکنش استفاده میشود. جریان خلیج یا gulf stream استراتژی جدیدی است که به شبکه امکان میدهد تراکنشها را پیش از آنکه تأییدشان در یک بلوک به اتمام برسد به بلوک بعدی ارسال کند.
سطح دریا یا sea level در ارز دیجیتال Solana
سولانا برای اجرای قراردادهای هوشمند از سطح دریا یا sea level استفاده میکند که به آن مزیتی قابلتأمل نسبت به دیگر بلاک چین های محبوب می بخشد. سولانا با استفاده از سطح دریا قراردادهای هوشمند را به شکل موازی اجرا میکند. این سیستم همچنین به قراردادهای مشابه اجازه میدهد تا از پروتکلهای یکسانی استفاده کنند. استفاده از استراتژی سطح دریا به این معنی است که هزاران قرارداد میتوانند به طور هم زمان اجرا شوند بدون اینکه عملکرد شبکه را مختل نمایند.
مکانیزم خط لوله یا pipelining
سولانا به عنوان بخشی از ساختار باز سخت افزاری اش از سیستم تحلیلگر به عنوان خط لوله استفاده میکند. این پروتکل جریانی از دادههای ورودی را به سخت افزارهای متفاوت با توجه به مشخصه های آنها منتقل میکند. استفاده از مکانیزم خط لوله منجر به بهبود زمان در تأیید تراکنشهای بلاکچین ارز دیجیتال solana می شود.
ابر شکن یا cloudbreak در ارز دیجیتال Solana
ابر شکن پایگاه داده شبکه سولانا محسوب میشود. این سیستم نسبت به انواع قبلی پیشرفته تر طراحی شده زیرا امکان خواندن و نوشتن همزمان داده را فراهم میکند. ابر شکن در تعامل با مکانیزم خط لوله و پروتکلهای بایگانی عمل میکند.
توربین
توربین یکی دیگر از فناوریهای انحصاری است که سولانا معرفی کرده است. این پروتکل دادههای حائز اهمیت را دریافت کرده و آنها را به قطعات کوچکتر تقسیم میکند. بهاینترتیب این بستهها میتوانند با سرعت بیشتر و نیاز به پهنای باند کمتری به گرهها یا Node ارسال شوند.
تاریخچه سولانا
گذشته ارز دیجیتال SOLANA تنها به سال ۲۰۱۷ برمیگردد زمانی که آناتولی یاکونکو این پروژه آغاز کرد. او با گرگ فیتزجرالد و اریک ویلیامز شریک شد تا بتواند به هدف اصلیاش که ساختن بلاکچینی که در ابعاد اقتصاد جهانی مقیاسپذیر باشد برسد.
بلافاصله بعد از رونمایی سولانا، این ارز با بلاکچینی دیگر شریک شد تا DEX را بسازد. این بلاکچین که سرم نام دارد از سیستم پیشرفتهای که سولانا خلق کرده برای تبادل غیر وابسته و استخراجی استفاده میکند. جامعه ارز دیجیتال از ویژگیهای جدید و منحصربهفرد DEX با اشتیاق استقبال کرد و از آن زمان تاکنون سولانا همچنان روبهرشد است.
عرضه اولیه سولانا
این ارز اولین بار در سال ۲۰۲۰ به بازار ارائه شد که طی آن هشت میلیون سولانا به ارزش هر کوین ۰٫۲۲ دلار به فروش رسید. پیش بینی تحلیلگران آن است که سولانا نیز همچون دیگر ارزهای دیجیتال نوسانات متعددی را تجربه کند و کسانی که هوشیارانه روی این پروژه سرمایهگذاری کوتاهمدت کنند، میتوانند از مزایای آن بهرهمند شوند.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.